• Top news

    miercuri, 31 decembrie 2014

    Cele mai importante zece descoperiri stiintifice in 2014

    Daca intr-un articol precedent, in care scriam despre marile descoperiri in fizica in 2014, misiunea Rosetta era cea mai importanta, si intr-un clasament al celor mai importante descoperiri stiintifice asolizarea robotului Philae a primit titlul de cea mai mare izbanda stiintifica. 

     Insa, 2014 a fost un an bogat si in descoperiri in domeniul geneticii, roboticii, neurologiei, medical si al evolutiei vietii.



    10 | Tratarea diabetului cu ajutorul celulelor stem.

    Doua echipe de cercetatori dela University of British Columbia si Harvard University au descoperit doua metode de cultivare a unor celule similare celulelor beta pancreatice, care produc hormonul denumit insulina si a carui lipsa duce la aparitia diabetului. Aceste descoperiri ar putea duce la tratarea diabetului de tip I, o forma grava a acestei boli.

     De astfel, oamenii de stiinta au aratat ca se pot obtine celule beta pornind de la celule ale pielii care vor fi reprogramate sa se transforme in celule stem, iar acestea in celule pancreatice.


    09 | Extinderea alfabetului genetic.

    In mod normal, majoritatea formelor de viata terestre foloseste aceleasi componente pentru crearea codului genetic: lanturi lungi de ADN in care 4 tipuri de molecule fundamentale – 4 baze azotate, numite in limbajul familiar “Litere”: adenina – A, guanina – G, citozina – C, timina – T, formeaza un fel de alfabet genetic al vietii.

     Doar ca cercetatorii de la Scripps Research Institute California au schimbat acest alfabet dupa ce au produs in laborator primul organism care contine doua litere in plus, reusind chiar sa faca acest ADN sa se “auto-copieze”. Oamenii de stiinta spera ca in curand, cu ajutorul acestor organisme sintetice, sa produca substante chimice cu proprietati aparte, nemaintalnite in natura.



    08 | Dezvoltarea satelitor ieftini.

    Minisatelitii CubeSats sunt descoperiti de peste 10 ani, doar ca de abia in 2014 au fost lansati in spatiu peste 75 de “cuburi cu latura de 10 cm” in scopuri precum crearea unor noi metode imagistice pentru studiul planetei; modul in care in care plantele percep gravitatia; testarea unor noi tehnologii pentru smartphone-uri si pentru comunicatii.

     Oamenii de stiinta spera ca, in curand, aceste roiuri de sateliti sa patruleze prin spatiul cosmic din apropierea Terrei, reusind astfel ca monitorizarea mediului planetei sa se faca cu costuri extrem de mici.



    07 | Optogenetica: manipularea amintirilor.

    Una dintre cele mai mari descoperiri stiintifice ale anului 2014 a fost manipularea amintirilor cu ajutorul fasciculelor luminoase. Optogenetica presupune introducerea in neuroni, cu ajutorul unor virusi, a unor molecule fotosensibile care activate de lumina pot sa modifice activitatea cerebrala. Folosindu-se de aceasta metoda, savantii au sters sau implatat anumite informatii sau amintiri din memoria soarecilor (cobailor).

     De asemenea, a fost transformat contextul emotional al amintirilor de la negativ la pozitiv. Desi este, probabil, cea mai controversata descoperire din teama oamenilor de a fi manipulati, oamenii de stiinta spun ca optogenetica, daca este folosita in scopuri bune, ii poate ajuta pe cei bolnavi de depresie, schizofrenia sau leziuni ale maduvei spinarii.


    06 | Arta rupestra mult mai veche decat se stia.

    Pana la inceputul lui 2014, se credea ca picturile rupestre au o vechime de maxim 10.000 de ani. Insa, o data cu descoperirea picturilor rupestre din Pesterile Maros, din insula indoneziana Sulawesi, s-a stabilit ca arta rupestra are o vechime de 35.000 -40.000 de ani, adica de patru ori mai mult decat se credea.



    05 | Cipuri “Neuromorfe”.

    Cipurile “neuromorfe” se remarca prin faptul ca proceseaza informatia asemenea creierului uman, in care 100 de miliarde de neuroni comunica intre ei prin 100 de trilioane de sinaspe, prin intermediul unor semnale chimice. Primul cip creat poarta numele de TrueNorth, fiind realizat de IBM, si foloseste 5,4 miliarde de tranzistori si 256 de milioane de sinapse, in prezent lucrandu-se la cipuri cu capacitati mult mai mari. TrueNorth este previziunea ca in viitor computerele vor putea sa gandeasca precum oamenii.

    04 | Roboti “muncitori”.

    Sau roboti care sa lucreze coordonat si sa indeplineasca diferite sarcini de lucru, unele chiar pretentioase, precum intretinerea si repararea unor instalatii din spatiu. Chiar daca acest lucru inca nu s-a realizat, numeroasele proiecte in acest domeniu dau speranta ca acest lucru va putea fi realizat mai repede decat ne-am astepta.

     Printre proiectele din domeniul roboticii care pot fi considerate mari descoperiri ale anului 2014 se numara si urmatoarele: 

     ●● Roiuri de roboti miniaturali care, fara control uman, pot construi structuri simple. Roiurile sunt inspirate din lumea coloniilor de termite. 

     ●● Un grup de 10 drone cu 4 elice (quadcoptere) care isi pot transmite coordonatele de localizare intre ei prin intermediul radioului si care pot sa isi modifice traseul pentru evitarea coliziunilor sau sa zboare in formatie. 

     ●● Colonii de mii de robotei de marimea unor monede capabili sa se pozitioneze singuri pentru a forma litere sau corpuri geometrice.

    03 | Tratamentul cu “sange tanar”.

    Desi pare greu de crezut un astfel de tratament poate intineri “sangele batran”. Cercetatorii au aratat, intr-un studiu pe soareci, ca proteina GDF 11, extrasa din sangele animalelor tinere, reintinereste musculatura si creierele animalelor mai batrane. De asemenea si transfuzia de sange sau plasma de la “tanar la batran” ajuta la imbunatatirea memoriei spatiale a soareceilor batrani. In prezent, un prim studiu pe oameni se afla in desfasurare.

    02 | De la dinozauri la pasari .

    Secventierea genomului a 48 de specii de pasari a aratat ca majoritatea pasarilor au aparut in cele cateva milioane de dupa disparitia dinozaurilor, cu care sunt inrudite, in urma cu 66 de milioane, contrazicand astfel ipotezele anterioare, potrivit Mediafax. Una de ipotezele contrazise de noua descoperire este descedenta pasarilor din dinozauri teropozi.

    01 | Misiunea Rosetta .

    “Imaginile transmise de sonda Rosetta, care a reusit sa se plaseze pe orbita in jurul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko aflata la 500 milioane de kilometri de Terra, au sporit deja enorm cunostintele noastre despre comete si ne-au aratat ca aceste corpuri ceresti sunt, in multe privinte, altfel decat credeam. Recent, datorita acestei misiuni, am aflat ca, impotriva unei opinii stiintifice larg raspandite, apa de pe Terra nu provine din comete.

     Incununând exceptionalele realizări din cadrul acestei misiuni, robotul Philae a reusit sa asolizeze pe cometa 67P si, cu toate că lucrurile nu s-au desfasurat chiar perfect si landerul a ramas fara energie şi a intrat în hibernare foarte curand după asolizare, faptul in sine ramane o realizare uriasa in domeniul explorari spatiale.

    Analizele realizate cu ajutorul instrumentelor de la bordul său au dus la detectarea de compusi organici similari celor implicati in apariţia materiei vii pe Terra, iar oamenii de stiinta sunt increzatori ca, la vara robotul si-ar putea relua functionarea si ar putea transmite si alte date extrem de valoroase, care vor imbogati considerabil volumul cunostintelor noastre despre comete, despre formarea si evoluţia sistemului nostru solar si despre Univers in general”, scrie revista Science, citata de descopera.ro.


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

    adauga un comentariu fie prin contul tau de blogger, fie prin cel de facebook

    Item Reviewed: Cele mai importante zece descoperiri stiintifice in 2014 Rating: 5 Reviewed By: Amourdejour
    Scroll to Top